dny unitářské historie

V sobotu 4. února jsme v pražské Unitarii pořádali první z takzvaných dnů unitářské historie. Smyslem tohoto programu je postupně vytvářet konvolut plakátů, na nichž jsou představovány významné a zajímavé osobnosti našich dějin. Ten, kdo se chce zúčastnit, si nejprve s předstihem vybere unitáře či unitářku, jichž si váží nebo ho něčím zaujali, oslovili. Pak následuje období, kdy si připravujeme materiály na výrobu posteru. Prvotně jsme chtěli tento program nabídnout pouze dětem a mládeži, ale protože během plánování zaujal svým konceptem i některé dospělé, otevřeli jsme ho všem generacím - a bylo to výborné rozhodnutí, protože to velmi obohatilo celý průběh i zatím prvotní výsledek.
V den D se nás sešlo dvacet dva, z toho sedm zástupců nejmladších generací. Abychom se lépe naladili na společné tvoření, sesedli jsme se nejprve při takovém neformálně pojatém zahajovacím shromáždění v kruhu na meditačních poštářcích a každý přečetl krátký kus textu, který dohromady nahlížel na to, co pro nás mohou znamenat vzory. Eliška v průběhu čtení zapálila kalich, který nás pak doprovázel po celou dobu setkání.
Následovala kreativní, hlavní část setkání. V Čapkově sále jsme už měli připravené věci pro výtvarnou dílnu a každý z nás také karton o velikosti A2 v barvě, kterou si pro svou osobnost předem vybral. Další dvě hodiny jsme pak zpracovávali plakáty, každý k oné předem vybrané osobnosti - formou koláže a podobných technik. Nejmladším (spolu)autorům bylo necelých pět let, nejstarším přes šedesát. Povedlo se nádherně pestrými způsoby pojednat a představit celkem 17 osobností z českých zemí i zahraničí, vybraných napříč staletími. Všechny jsme je pak zarámovali a zatím prezentovali na mobilním výstavním funfusu v Čapkově sále - a prohlédnout si je můžete i v naší fotogalerii.
Vzhledem k tomu, že někteří přihlášení účastníci se k nám nakonec ze zdravotních či jiných důvodů nemohli připojit, ale své postery měli promyšlené a materiály připravené, uděláme pravděpodobně i nějaké další pokračování. A možná, že třeba pohled na již zpracované plakáty někomu dalšímu dodá chuť a inspiraci se přidat!
Všem, kteří tomuto projektu věnovali svůj čas, moc děkujeme, bylo to velmi obohacující setkání!

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství